Summarize

Przełom kwietnia i maja 2013 roku przyniósł spadki cen bydła oraz trzody chlewnej. Z kolei ceny skupu drobiu zanotowały w tym okresie wzrost.

Z informacji pochodzących ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, na przełomie kwietnia i maja (29 kwietnia – 5 maja) kilogram żywca wieprzowego kosztował średnio 5,21 złotych. Dla porównania w ubiegłym tygodniu żywiec wieprzowy był droższy o 1,8%. Z kolei jego cen w równo miesiąc temu była wyższa o 3 punkty procentowe.

W tym samym okresie cena kilograma żywca wołowego wynosiła 6,15 złotych. To oznacza, że w przeciągu tygodnia żywiec wołowy potaniał o 0,4%. Miesiąc wcześniej kilogram żywca wołowego był droższy o 4 punkty procentowe. Z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej wynika, że rok temu żywiec wołowy był droższy o 3%.

Tendencje spadkowe utrzymały się w przypadku żywca wieprzowego i wołowego. Z kolei w przypadku kurcząt brojlerów odnotowano średni wzrost cen skupu o 0,4%. W okresie od 29 kwietnia do 5 maja średnia cena skupu kurcząt brojlerów wynosiła 3,83 złote za kilogram. Cena kilograma indyków w analizowany okresie również wzrosła z 5,59 zł na 5,61 zł. Miesiąc wcześniej indyki kosztowały o 0,4% więcej.

 



Komentarze

Skomentuj