Summarize

duży kogut

Jak informuje wiceprezes Krajowej Rady Drobiarskiej Maciej Przyborski pomimo spadków cen żywca drobiowego w ostatnim czasie jego produkcja nadal jest opłacalna. W tej chwili 1 kilogram brojlera to koszt 3,5 złotego. Od połowy lipca tego roku cena spadła o 70 groszy.

Ostatnie tygodnie przyniosły znaczne spadki cen drobiu. Nie chodzi tylko o relację miesięczną, ale również relację roczną. W listopadzie ubiegłego roku 1 kilogram kosztował ponad 3,8 złotego. Co sprawia, że pomimo spadających cen produkcja drobiu w Polsce nadal jest opłacalna. Jak wyjaśnił wiceprezes Przyborski, wpływ na to mają tańsze pasze a także wysoka temperatura.

Eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej uważają z kolei, że główną przyczyną spadku cen kurczaków był wzrost poziomu produkcji.

W ocenie ekspertów Banku Gospodarki Żywnościowej, spadek cen kurczaków prawdopodobnie spowodowany jest wzrostem produkcji. Poparciem tej tezy są dane statystyczne Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wynika z nich, że od stycznia do końca września tego roku w naszym kraju wyprodukowano o ponad 13% więcej mięsa drobiowego niż w analogicznym okresie roku 2012. Osiem pierwszych miesięcy tego roku przyniosło także spory wzrost eksportu polskiego drobiu. W tym czasie sprzedaliśmy o 11,5% drobiu więcej niż przed rokiem. Jeśli chodzi o sierpień to na eksport trafiło 27% polskiej przemysłowej produkcji mięsa drobiowego.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej informuje również, że w 2013 roku spożycie drobiu na obywatela Polski wzrośnie o 3%. Wyniesie ono łącznie 27 kilogramów drobiu na osobę (o 4,5% więcej niż średnia UE).



Komentarze

Skomentuj