Summarize

Grażyna Stępka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej poinformowała, że w czerwcu ceny skupu prawie wszystkich warzyw były wyższe niż w maju.Jak podaje Grażyna Stępka, ceny skupu cebuli wzrosły o 15 do 81 %. Kapusta biała była skupowana w czerwcu o 21 do 121 % drożej. Marchew była droższa o 56 %. Dużo mniejszy wzrost cen skupu odnotowano w przypadku buraków kierowanych na rynek krajowy. Kosztowały one o 8 % więcej. Bardzo wysoki wzrost cen odnotowała kapusta pekińska, która w skupie na eksport była droższa o 45 %.

W przypadku handlu hurtowego marchew była droższa o 80 %, kapusta biała o 19 %, buraki o 25 % a cebula o 66 %.

Obniżkę cen zanotowano w przypadku pomidorów szklarniowych (-35 %), pieczarek (-3 %), ogórków spod osłon (-66 %), ogórków gruntowych (-42 %) i pomidorów spod osłon (-31 %).

Grażyna Stępka podała również informacje dotyczące porównania tegorocznych cen czerwcowych z cenami z czerwca ubiegłego roku. Jeśli chodzi o skup to droższe niż rok temu były kapusta pekińska (+130 %), pomidory spod osłon (+65 %), marchew (16-41 %) i pieczarki (+12 %). Niższe ceny z kolei miały takie warzywa jak kapusta biała (-12 do 83 %), cebula (-19 do 70 %) i buraki (-51-79 %).



Komentarze

Skomentuj