Summarize

Chińskie służby weterynaryjne podały informacje na temat nowych przepisów dotyczących importu wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych.Od 1 marca 2013 roku chińscy importerzy amerykańskiej wieprzowiny, którzy chcą ją wprowadzić na rynek chiński muszą najpierw przedstawić oficjalne testy potwierdzające, że w mięsie nie znajduje się raktopamina. Tylko jeśli w mięsie nie ma raktopaminy, może ono trafić na półki chińskich sklepów.

Takie ograniczenia są spowodowane faktem, że raktopamina jest zakazana w Chinach. Chińskie władze wprowadziły nową regulację po to, aby chronić zdrowie rodzimych konsumentów. Wymóg przedstawiania wyników testów jest związanych z faktem wielokrotnego wykrycia raktopaminy w wieprzowinie sprowadzanej ze Stanów Zjednoczonych.

W tym miejscu warto przypomnieć, że raktopamina jest dodatkiem pasz, który wspomaga wzrost masy mięśniowej u trzody chlewnej. Jest ona stosowana na porządku dziennych w amerykańskich hodowlach świń.

W 2012 roku Chiny oraz Hong Kong sprowadziły ze Stanów Zjednocznych wieprzowinę wartą 886 milionów dolarów.
 



Komentarze

Skomentuj