Summarize

Laktoza to cukier, który jest niezbędną częścią diety trzody chlewnej. Naukowcy z Uniwersytetu w Południowej Karolinie przeprowadzili testy, które miały na celu pokazanie jakie są efekty karmienia świń czekoladą zamiast serwatką.Laktoza to łatwy do strawienia cukier. Hodowcy świń go cenią, ponieważ przyspiesza wzrost zwierząt. Niestety, ceny laktozy w ostatnich latach poszły w górę, co pociąga za sobą oczywiście wzrost kosztów produkcji.

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców polegały na karmieniu świń specjalną czekoladową paszą. Zawiera one spore ilości laktozy i jest produktem ubocznym produkcji czekolady mlecznej. Nie ma w niej tyle samo laktozy co w serwatce, ale jest w stanie dostarczyć świniom 45% potrzebnej laktozy bez wpływania na ich produktywność. Ich największą przewagą na serwatką jest dużo bardziej atrakcyjna cena.

W badaniach przetestowano 1408 świń, które podzielono na cztery grupy. Każda z nich otrzymywała inną ilość czekoladowej paszy. Naukowcy pobrali następnie próbki krwi oraz badali czy świnie mają biegunkę.

W efekcie uzyskano następujące wyniki: karmienie świń czekoladową paszą nie miało negatywnego wpływu na ich dzienny przyrost masy. Czekoladowa pasza nie wpłynęła również na wzrost występowania biegunki u świń.

 



Komentarze

Skomentuj