Summarize

Naukowcy z European Food Safety Authority (EFSA) opublikowali wyniki badań dotyczących używania neonikotynoidów.Wyniki badań zostały opublikowane 16 stycznia 2013 roku. Dzień wcześniej wyniki swoich badań opublikowali brytyjscy naukowcy, którzy twierdzili, że zakaz stosowania neonikotynoidów może kosztować brytyjską gospodarkę 630 milionów funtów. Badania naukowców z EFSA pokazują, że takie szacunki są bezpodstawne.

Po pierwsze, wartość zapylaczy takich jak pszczoły dla brytyjskiej gospodarki to rocznie 1,8 miliardów funtów. Ponadto, takie kraje jak Francja oraz Włochy już zakazały używania neonikotynoidów i nie miało to żadnego wpływu na ich zbiory oraz zyski.

Po drugie, neonikotynoidy są bardzo szkodliwe dla pszczół. Naukowcy z EFSA badali wpływ trzech pestycydów neonikotynoidowych produkowanych przez Bayer i jednego produkowanego przez Syngenta. Skupili się na wpływie tych środków na przetrwanie kolonii pszczół, ich rozwój oraz zachowanie.

Konkluzja naukowców z EFSA jest następująca: po przeanalizowaniu wielu danych stwierdzono wysokie ryzyko stosowania tych środków chemicznych dla zdrowia pszczół. Naukowcy uważają, że neonikotynoidy mogą być stosowane tylko w przypadku roślin nie będących naturalnym celem pszczół.



Komentarze

Skomentuj