Summarize

świnia na farmie

Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA) informuje, że hiszpańska referencyjna baza danych podała najnowsze informacje dotyczące produkcji wieprzowiny, z których wynika, że Hiszpania stała się drugim w Unii Europejskiej i czwartym na świecie producentem mięsa wieprzowego.

Ostatnie dwadzieścia lat przyniosło hiszpańskiemu sektorowi wieprzowiny dużo zmian. Nastąpiła znaczna poprawa organizacji produkcji, zoptymalizowano koszty i usprawniono produktywność. W ciągu tego dwudziestolecia produktywność loch wzrosła, tak że na jedną maciorę przypada o siedem prosiąt więcej niż dwadzieścia lat wcześniej. Ponadto nieustannie rośnie średnia wielkość  gospodarstw hodowlanych, która w 2012 roku wynosiła 986 sztuk loch, gdy w 2007 roku liczyła 719 sztuk.

Hiszpania obecnie eksportuje około 1,4 mln ton mięsa wieprzowego. Stanowi to czterdzieści procent produkcji krajowej. W ciągu dziesięciu lat Hiszpania przeszła od importera do liczącego się eksportera mięsa wieprzowego i nic nie wskazuje, aby jej sytuacja się zmieniła.

 

 

 



Komentarze

Skomentuj