Summarize

Dr Robin Turner o zaletach kiszonki z kukurydzy i analizie jej właściwościTaką opinię wyraził specjalista od kukurydzy dr Robin Turner z Caussade Semences. Zdaniem Turnera, „pomimo wyjątkowo trudnego roku, większość zebranej kukurydzy charakteryzuje się co najmniej dobrą jakością”.

„Jak wszyscy wiemy, rok 2012 to bardzo duża presja na jakość i ilość paszy. Koszty pasz w 2013 roku prawdopodobnie dalej będą rosły i dlatego należy postawić na własne źródła paszy” – powiedział Turner. Jego zdaniem pomimo trudności doświadczanych w tym roku kukurydza jest wciąż najlepszą paszą na rok 2013.

Dr Robin Turner twierdzi, że aby maksymalnie wykorzystać własna kiszonkę kukurydzianą należy poddać ją dobrej analizie, która pozwoli na dokładne określenie jej wartości. Potencjał paszowy kiszonki zależy od tego w jakim stopniu może być ona strawiona przez zwierzęta. Większy wskaźnik trawienia oznacza więcej energii i lepszą produkcję. Dr Turner przypomina, że skuteczna analiza musi dostarczyć informacji na temat pH kiszonki, ale również na temat jej składki i prędkości trawienia poszczególnych składników.

Naukowcy opracowali system, który idealnie nadaje się do tego zadania. Jest to system bioparametryczny i pozwala na dokładną analizę jakości i cech kiszonki. Autorami systemu są naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu.



Komentarze

Skomentuj