Summarize

Według brytyjskich badaczy organofosfaty są szkodliwe dla naszego mózgu.

Londyńscy naukowcy odkryli, że ekspozycja na niewielkie ilości pestycydów organofosfatowych wpływa na mózgi i układ nerwowe ludzi. Ekspozycja na te środki chemiczne ma największy wpływ na działanie pamięci oraz zdolności do przetwarzania informacji.

Środki oddziałujące na mózg z grupy organofosfatów są szeroko rozpowszechnione w rolnictwie, ponieważ rozkładają się szybciej niż np. organochloryny.

Badacze z UCL i Open University ocenili dane z 14 badań, które przeprowadzono na 1600 osób. Główny autor, dr Sarah Mackenzie Ross powiedziała, że analiza miała służyć przede wszystkim poinformowaniu opinii publicznej o tym fakcie.

Dr Mackenzie Ross powiedziała, że “analiza odkrywa, iż większość dobrze zaprojektowanych badań, które przeprowadzono w ciągu ostatnich 20 lat pokazuje, że istnieje znaczący związek między niską ekspozycją na organofosfaty, osłabionymi funkcjami poznawczymi.”

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), organofosfaty są jednymi z najbardziej niebezpiecznym pestycydów dla kręgowców. Są one odpowiedzialne za wiele przypadków zatrucia na całym świecie. Naukowo stwierdzono, że duże ilości tych substancji są bardzo szkodliwe dla zwierząt i ludzi. W przypadku mniejszych ilości (niskiej acz długotrwałej ekspozycji) badania wciąż trwają.



Komentarze

Skomentuj