Summarize

Dwie najnowsze prace badawcze pokazują, że pewna kombinacja pestycydów powszechnie stosowanych w rolnictwie ma negatywny wpływ na zdolność uczenia się pszczół. Naukowcy pokazali, że te pestycydy wpływają negatywnie na zapamiętywanie kwiatów.Jak powiedziała dr Geraldine Wright, która prowadziła badania na pszczołach: „Zapylacze wykonują bardzo wyszukane działania podczas zbierania nektaru. Wymagają one zdolności do uczenia się i zapamiętywania cech charakterystycznych kwiatów związanych z jedzeniem. Złe działanie tej ważnej funkcji ma ogromny wpływ na przetrwanie kolonii pszczół, ponieważ pszczoły, które nie potrafią się uczyć nie będą w stanie znaleźć pożywienia”.

Naukowcy wyrazili wspólne ubolewanie nad użyciem pestycydów w zbyt dużych ilościach. Inny naukowiec uczestniczący w tych badaniach dr Christopher Connolly dodał, że „ dyskusja na temat ryzyka stosowania neonikotynoidów zwróciła uwagę ludzi na kwestię odpowiedniości ich użycia w środowisku. Nie mniej jednak, małą uwagę przywiązuje się do innych pestycydów, które są stosowane bezpośrednio w ulach pszczelich, aby je chronić przed mszycami. Badania naukowe pokazują, że oba rodzaje pestycydów mają negatywny wpływ na zachowanie pszczół”.



Komentarze

Skomentuj