Summarize

truskawki

Polska od wielu lat jest liderem w produkcji truskawek, malin i borówek.

Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej informuje, że Polska znajduje się w czołówce unijnych producentów truskawek. Średnie plony tych owoców przez ostatnie dziesięć lat, wynosiły średnio od 150 do 200 tys. ton. Polska produkcja truskawek wynosi w przybliżeniu ok 20 procent produkcji truskawek w UE, natomiast ponad 80 procent w nowych krajach członkowskich. W tym sektorze Polskę wyprzedza tylko Hiszpania.

Już od długiego czasu polskie jabłka i borówki wysokie są niezwykle popularnymi produktami eksportowymi, dlatego istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że polska truskawka deserowa może dołączyć do grona tych niezwykle popularnych owoców eksportowych, które osiągnęły sukces szczególnie na rynkach wschodnich oraz na rynku niemieckim, skandynawskim i środkowoeuropejskim. Sukces polskich truskawek deserowych może zagwarantować ich „prawdziwy” smak, zapach oraz ich wygląd, gdyż truskawki z krajów zachodnich najczęściej jedynie ładnie wyglądają i są pozbawione walorów smakowych. Warto pamiętać, że elementy takie jak: dogodne położenie geograficzne, niskie koszty produkcji, konkurencyjne i niskie ceny, długoletnie kontrakty handlowe oraz bardzo dobra opinia konsumencka przyczynią się do prognozowanego sukcesu polskich truskawek.

Produkcja polskich malin, również od wielu lat należy do światowej czołówki i od wielu lat reprezentuje tendencje wzrostowe. Polska jest jednym z największych producentów malin w Europie, a wyprzedza ją jedynie Rosja. Polska w 2010 roku pokonała Serbię, która była liderem. Jak podaje GUS, w tamtym okresie polska produkcja tych owoców wyniosła 92,9 tys. ton, podczas gdy w Serbii zebrano, jak podaje FAO, prawie 84 tys. ton. Według danych z lat 2007-2012, zbiory malin w ogólnych zbiorach owoców jagodowych wzrosły z 13 procent do 23 procent. Według GUS, przybliżone wyniki produkcji malin z roku 2013 wynoszą 123 tysiące ton i są większe od zeszłorocznych o 4 procent. Ostatnie dziesięć lat pokazuje, że z roku na rok zbiory malin nieustannie rosły średnio o 10 procent.  Podobnie jak w przypadku truskawek i malin, krajowa produkcja borówki plasuje Polskę również w pozycji lidera. Krajowa produkcja borówki wynosi obecnie około 15 tys. ton z czego 80 procent jest eksportowane, ponieważ polscy konsumenci wykazują niewielkie zainteresowanie tym owocem, a część z nich nawet go nie zna. I jak podaje w swoich szacunkach Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej w Polsce, konsumpcja owoców borówki wysokiej wynosi około 0,1 kg na mieszkańca rocznie. Powodem takiej sytuacji jest niedoinformowanie jakie walory smakowe, odżywcze i zdrowotne posiada borówka. Trzeba zmienić obecną sytuację na rynku borówki i zareklamować odpowiednio ten owoc konsumentom polskim jak i zagranicznym, gdyż z roku na rok produkcja rośnie, a wraz z nią rośnie powierzchnia nowych plantacji.



Komentarze

Skomentuj