Summarize

truskawki

Według ogólnej kwalifikacji, Polska zajmuje jedno z czołowych miejsc w europejskiej produkcji owoców. W rankingu znajduje się zaraz po Włoszech, Hiszpanii, Francji, Niemczech i Grecji.

W strukturze produkcji owoców w Polsce to jabłka zajmują najważniejszą pozycję, czyli około 70 procent. Krajowa produkcja jabłek, na przestrzeni kilku zeszłych lat, kształtowała się na poziomie 1,65 - 2,52 mln, co składało się na dwudziestoprocentową produkcję w Unii Europejskiej. Jak pokazują dane, krajowa produkcja truskawek w odniesieniu do łącznej produkcji unijnej wynosi około 20 procent. Inaczej wygląda udział polskiej produkcji czarnej porzeczki, który z wynikiem 90-140 tys. ton owoców, plasuje się na drugim miejscu światowej produkcji i na zdecydowanie pierwszym miejscu w Unii Europejskiej. Według informacji GUS, produkcja malin w Polsce, w roku 2010 osiągnęła poziom 92,9 tys. ton i nieustannie rośnie, średnio o 10% na rok. Obecnie na rynku krajowym produkuje się około 15 tys. ton borówki wysokiej, z czego prawie 80% polskiej produkcji jest eksportowane. Polska już od kilku lat jest w czołówce największych producentów owoców porzeczki czarnej i maliny oraz zajmuje znaczącą pozycję w produkcji truskawki i borówki wysokiej. Średnia produkcja wszystkich owoców jagodowych w ciągu roku wynosi w przybliżeniu 500 tys. ton, co stanowi 15% produkcji wszystkich owoców, natomiast powierzchnia plantacji stanowi 125 tys. hektarów, czyli 31% upraw sadowniczych. Według dostępnych danych, eksport świeżych owoców jagodowych w ciągu ostatnich pięciu lat wyniósł 225 tys. ton i był wart 240 mln euro.

 



Komentarze

Skomentuj