Summarize

produkty regionalne

Polska żywność jest na świecie niezwykle ceniona, co pokazuje wysoki poziom eksportu produktów z sektora spożywczego.

Polska notuje szczególnie wysokie wyniki w produkcji i eksporcie owoców. Jak pokazują dane, maliny są jednymi z najważniejszych owoców eksportowych, co sprawiło, że Polska w tym zakresie osiągnęła drugie miejsce w Europie, zaraz po Rosji. Jeszcze lepsze wyniki Polska osiągnęła w produkcji i eksporcie porzeczek, gdzie stała się numerem jeden na świecie, a w produkcji i eksporcie borówek osiągnęła pierwsze miejsce na rynkach europejskich. Zgodnie z informacjami podanymi przez specjalistyczny portal Freshplaza.com, polski eksport jabłek wyprzedził eksport chiński, co sprawiło, że Polska została największym eksporterem pod względem ilości jabłek na świecie. Światowy eksport polskich jabłek wyniósł 1,2 mln ton, z czego 60 procent odbiera Rosja, która jest największym światowym importerem, a dla której Polska jest najważniejszym dostawcą.

Polska jest szóstym producentem żywności w Unii Europejskiej, a jej 30 procent produktów jest eksportowanych. Eksportujemy głównie drób, wieprzowinę czy soki owocowe, a ogromną popularnością cieszą się polska szynka oraz boczek. W zeszłym roku na rynki zagraniczne trafiła polska żywność za 17,8 mld euro. Rok bieżący ma przynieść jeszcze większe wyniki, co potwierdza minister rolnictwa, Stanisław Kalemba, który uważa, że nadwyżki mogą osiągnąć 5,5 mld euro, a całkowita wartość eksportu wyniesie 19,5 mld euro.



Komentarze

Skomentuj