Summarize

Roczna produkcja pieczarek w UE wynosi około 1 mln ton, z czego aż 25 procent pochodzi z Polski.Polska jest największym producentem pieczarek w EU, a razem z Holandią stanowi blisko 50 procent udziału w całej produkcji państw Wspólnoty. Co więcej, na całym świecie jedynie Stany Zjednoczone i Chiny mogą pochwalić się wyższą produkcją tych grzybów.
 
Z danych statystycznych wynika, że w naszym kraju znajduje się około 2500 gospodarstw zajmujących się produkcją pieczarek, jednak aż 90 procent krajowej produkcji pochodzi z zaledwie 100 największych gospodarstw.
 
Najwięksi producenci pieczarek w Polsce stawiają na mechanizację upraw, prace ręczne ograniczając w zasadzie tylko do zbiorów, w celu zapewniania jak najwyższej jakości produktu. Taki stan rzeczy pozwala na całoroczną produkcję, a przez to także na ciągłą i stałą podaż grzybów.
Mimo imponujących wyników produkcyjnych, Polska jest jednym z krajów, w którym spożycie pieczarek jest najniższe. Z tego też względu ponad połowa krajowej produkcji trafia na rynki zagraniczne. Sytuację tą próbuje zmienić Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych, które promuje pieczarkę wśród krajowych konsumentów. Dzięki tym działaniom krajowe spożycie pieczarki z roku na rok wzrasta.
 
Główne kierunki eksportu to: Rosja, Niemcy, Holandia, Francja oraz Wielka Brytania. Zaletą naszych grzybów jest wysoka jakość i niska cena, które stanowią bardzo rzadkie połączenie na europejskim rynku.
 



Komentarze

Skomentuj