Summarize

Naukowcy wiedzą, że bydło produkuje dwutlenek węgla i metan przez całe swoje życie, ale nowe badani pokazują, że najwięcej szkodliwych gazów jest produkowanych przez krowy opiekujące się cielętami.Wyniki tych badań zostały opublikowane w „Journal of Animal Science”. Naukowcy oszacowali emisję gazów cieplarnianych przez bydło w różnych okresach życia. Okazuje się, że w zależności od system produkcji stosowanego przez hodowców, produkcja wołowiny wiąże się z emisją od 10,7 do 22,6 kilogramów dwutlenku węgla na kilogram mięsa.

Autorzy badań, wśród których jest prof. Frank Mitloehner z UC Davis, byli zaskoczeni faktem, że najwięcej gazów cieplarnianych jest emitowane przez krowy opiekujące się cielętami do 10 miesiąca życia. W tym czasie krowa je najczęściej siano oraz trawę i to właśnie z tego powodu produkcja metanu rośnie.

Prof. Mitloehner powiedział, że „im więcej błonnika w diecie przeżuwacza, tym więcej metanu produkują mikroby w jelitach i żołądku przeżuwacza”. Metan to jeden z najważniejszych gazów cieplarnianych, który jest dużo bardziej niebezpieczny od dwutlenku węgla.

Prof. Mitloehner uważa, że producenci wołowiny mogą redukować emisję gazów cieplarnianych używając środki promujące wzrost.

 



Komentarze

Skomentuj