Summarize

Naukowcy dokonali bardzo ciekawego odkrycia dotyczącego zachowania pszczół. Okazuje się, że reagują one bardzo podobnie na kofeinę jak ludzie – mają więcej energii i sprawniej działają.Podczas badań brytyjscy naukowcy podzielili pszczoły na dwie grupy: (1) owady karmiono cukrem, (2) owady karmiono cukrem zawierającym kofeinę. Okazało się, że zwierzęta z drugiej grupy miały dużo lepszą pamięć i łatwiej im było zapamiętać zapach kwiatów.

Zdaniem prowadzącej te badania dr Geraldine Wright z Uniwersytetu w Newcastle, te wyniki wskazują na to, że pszczoły karmione kofeiną są dużo lepszymi zbieraczami nektaru oraz dużo lepiej radzą sobie z zapylaniem roślin.

Projekt badawczy był współfinansowany przez Insect Pollinators Initiative, która to organizacja wspiera projekty mające na celu badanie przyczyn i skutków zagrożeń owadów zapylających oraz opracowywanie strategii walki z tymi zagrożeniami.

Autorzy badania uważają, że badanie zachowania pszczół chociażby w ten sposób pomaga w opracowywaniu lepszych środków zaradczych. Jest to szczególnie ważne w sytuacji kiedy populacja pszczół na świecie systematycznie spada.

 



Komentarze

Skomentuj