Summarize

Zespół badawczy z Uniwersytetu w Guelph opracował nową linię transgenicznych świń. Nowa linia świń nosi nazwę Cassie i charakteryzuje się lepszych przekazywanie genów między pokoleniami.Świnie z tej linii mają genetycznie zmodyfikowane gruczoły ślinowe, które pozwalają im na lepsze trawienie fosforu jak również mniejszą emisję fosforu do środowiska.

Fosfor jest kluczowy dla zdrowego wzrostu świń. Niestety, od 50 do 70% fosforu w ziarnie zbóż ma postać kwasu, którego świnie nie trawią. Z tego powodu, wielu rolników musi dodawać do paszy specjalny suplement fitazę. Ten enzym umożliwia świniom lepsze trawienie fosforu. Niestety fitaza jest drogim dodatkiem, który chcąc nie chcąc zwiększa i tak już wysokie koszty produkcji trzody chlewnej.

Linia transgenicznych świń powstała właśnie po to, aby rozwiązać ten problem. Transgeniczna świnia jest w stanie dokonać syntezy fitazy w swoich gruczołach ślinowych i tym samym eliminowana jest konieczność podawania jej suplementu diety.

W tej chwili mięso transgenicznych świń nie jest jeszcze dostępne dla konsumentów, ale jeśli takiego rodzaju produkty zostaną zaakceptowane przez konsumentów to istnieje duża szansa, że właśnie świnie z linii Cassie będą pierwszą z innowacji tego typu w sektorze produkcji trzody chlewnej.



Komentarze

Skomentuj