Summarize

warzywa i owoce

Listopad 2013 przyniósł wzrosty cen większości warzyw i owoców. Taką samą cenę jak rok temu zachowały marchew, krajowe cytryny i pomidory oraz gruszki. Spadek cen odnotowały z kolei pomarańcze, kalafiory i ogórki spod osłon.

Ceny cytrusów spadają z powodu coraz większych dostaw. Za 4 kilogramy hiszpańskich pomarańcz płaci się w tej chwili 4 zł. Ceny mandarynek sprowadzanych z Grecji i Hiszpanii kształtują się na poziomie od 3 do 6 złotych za kilogram. W przypadku grapefruitów pochodzących z Hiszpanii, Florydy i RPA ceny wynoszą od 8 do 9 złotych za kilogram.

Cen gruszek w listopadzie tego roku kształtowała się na poziomie 2,75-3,50 złotych za kilogram (wynik podobny jak w analogicznym okresie roku poprzedniego). Wzrosły ceny jabłek. Odmiana Ligol podrożała o jedną czwartą (teraz jej cena waha się od 1,23 do 1,66 złotych za kilogra). Jeszcze większy wzrost zanotowały ceny jabłek Golden Delicius, które podrożały o 40 procent w relacji rocznej. W tej chwili ich cena wynosi od 1,33 do 2 złotych za kilogram.

Jeśli chodzi o warzywa to ich ceny znacząco wzrosły. Cebula podrożała dwukrotnie i teraz kosztuje od 1 do 1,33 za kilogram. Cena kapusty białej zwiększyła się w relacji rocznej o 80%. Teraz wynosi od 50 do 80 groszy za kilogram. W przypadku ziemniaków odnotowano trzykrotny wzrost ceny. W chwili obecnej kształtuje się ona na poziomie 1-1,33 zł/kg.

Obniżki zaobserwowano w przypadku takich warzyw jak kalafiory (-30%), ogórki (-10%). W listopadzie staniały również importowane pomidory.

 



Komentarze

Skomentuj