Summarize

pole rzepaku

Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, nowy sezon w produkcji oleju rzepakowego rozpoczął się z wysokiego C. Wzrost produkcji jest na poziomie 75 punktów procentowych.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w lipcu 2013 roku (pierwszy miesiąc sezonu produkcyjnego 2013/2014) produkcja w przedsiębiorstwach, w których pracuje ponad 50 osób wzrosła o 75% w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego. W lipcu 2013 te przedsiębiorstwa wyprodukowały 53,7 tysięcy ton surowego oleju rzepakowego. Dla porównaniu rok wcześniej produkcja wyniosła 30,9 tysięcy ton oleju.

Warto również pamiętać, że w tym roku w Polsce wyprodukowano o prawie 40% więcej rzepaku i rzepiku niż w 2012 roku. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja sięgnęła około 2,6 milionów ton.



Komentarze

Skomentuj