Summarize

Zbiory buraków w tym roku nie osiągnęły zeszłorocznego wysokiego poziomu, jednak i tak prognozowane są dobre plony, które przyczynią się do wzrostu produkcji cukru.

Do zeszłorocznej produkcji cukru zostało skupionych 4,6 mln ton buraków, z czego wyprodukowano 680 tys. ton cukru. Natomiast tym sezonie Krajowa Spółka Cukrowa planuje z 4,46 mln ton buraków cukrowych wyprodukować 685 tys. ton cukru. Największy skup buraków odbywa się w: Cukrowni Krasnystaw, Cukrowni Kruszwica i w Cukrowni Werbkowice.

Bogusław Mazur, rzecznik prasowy Krajowej Spółki Cukrowej informuje, że przerób buraków cukrowych jest zgodny z normami jakościowymi, a wartość technologiczna surowca cechuje się dobrą jakością i czystością soków.

Zgodnie z informacjami, średni plon korzeni wynosi 58,6 t/ha, natomiast średnia polaryzacja 17,36 proc. Zanieczyszczenie buraków do tej pory wynosi niewiele więcej niż 9 procent.

Prowadzona w siedmiu oddziałach Krajowej Spółki Cukrowej kampania cukrownicza 2013/2014 odbywa się zgodnie z przewidzianym planem.



Komentarze

Skomentuj