Summarize

karp na zdjęciu profilowym

Jak twierdzi prezes Związku Producentów Ryb Krzysztof Karoń w ciągu kilku najbliższych lat polska hodowla karpia może się całkowicie załamać.

Powodami, które mogą wpłynąć na likwidację hodowli karpia w naszym kraju są wprowadzenie opłat za wykorzystywanie wody z rzek do hodowli ryb oraz lobby ekologiczne. Proponowane przez Ministerstwo Ochrony Środowiska wprowadzenie pierwszego przepisu oznaczać będzie w praktyce, że produkcja karpia znacznie podrożeje. Zdaniem Krzysztofa Karonia obowiązek takiej opłaty może być zabójczy nawet  dla całej gospodarki rybnej w Polsce. Jeśli chodzi zaś o lobby ekologiczne to problem polega na tym, że ekolodzy domagają się zaprzestania żywego karpia. W zamian konsumenci mieliby otrzymywać karpia w gotowych płatach na tackach.

Jak stwierdził prezes Karoń, oba projektowane problemy mogą doprowadzić do sytuacji gdzie mięso karpia będzie do Polski sprowadzane z Chin, a krajowa produkcja zostanie w całości zlikwidowana.

W tej chwili w Polsce rocznie konsumuje się około 500 tysięcy ton ryb. W ciągu roku Polacy zjadają około 17-20 tysięcy ton karpia. Wszystkie gatunki ryb słodkowodnych to 48 tysięcy ton.



Komentarze

Skomentuj