Summarize

Produkcja tradycyjnych wędlin zagrożona przez nowe unijne normy

Zapowiadane nowe unijne normy, które wejdą w życie na terenie Unii Europejskiej we wrześniu 2014 roku, zmuszą kilkuset producentów wędlin do rezygnacji z wytwarzania tradycyjnie wędzonych wędlin. Unijne badania wskazują, że wyroby polskich producentów nie spełniają nowych wymogów dotyczących zawartości substancji smolistych w ...

Spożycie drobiu wzrosło w 2013 roku

Agencja Rynku Rolnego przewiduje, że przeciętny konsument w ubiegłym roku spożył prawie 27,5 kg tego mięsa, czyli o 1 kg więcej niż w roku 2012. Tendencje wzrostowe zaobserwować można było również w przypadku eksportu. Według wstępnych danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, od stycznia do września 2012 roku polski eksport ...

Hodowcy drobiu powinni unikać antybiotyków

Zdaniem lekarzy weterynarii, hodowcy drobiu powinni unikać nadmiernego stosowania antybiotyków dla zwierząt, ponieważ mogą być one groźne dla zdrowia konsumentów. Jak lekarze wyjaśniają, kurczaki, które są kupowane i konsumowane przez nieświadomych ludzi, często są naszpikowane antybiotykami, nierzadko zupełnie niepotrzebnie. ...

Spadły ceny kurcząt brojlerów

Od połowy września do drugiego tygodnia grudnia ceny kurcząt brojlerów znacznie spadły. W zakładach monitorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ceny przez trzy miesiące obniżyły się średnio o 0,61 zł/kg, co oznacza, że spadek w okresie czternastu tygodni osiągnął wartość 15 procent. Stąd też w tygodniu ...

RPA chce importować polskie mięso i kurczaki

Na rynek mięsa i drobiu Republiki Południowej Afryki, już niedługo trafi znaczna ilość mięsa i drobiu z Polski, a stanie się to, jak tylko zostaną podpisane kontrakty między polskimi dostawcami a  południowoafrykańskimi importerami. Przypuszczalny poziom importu mięsa i drobiu do RPA w roku 2014 wyniesie  407 tys. ton drobiu, ...

Indyki tanieją

Analitycy Banku BGŻ informują o pierwszych obniżkach na rynku indyków, które są konsekwencją wyjątkowo korzystnego dla producentów III kwartału bieżącego roku. Dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pokazują, że w monitorowanych zakładach, ostatni tydzień listopada (25.11-01.12.2013) przyniósł cenę za kilogram żywca ...

Działalność ferm pod lupą

W siedzibie Najwyższej Izby Kontroli odbył się panel dyskusyjny ekspertów będący podsumowaniem kontroli w wielkoprzemysłowych fermach zwierzęcych. Kontrole przeprowadzone w 2006 i 2011 roku ujawniły wiele nieprawidłowości, do których głównie należało nieprzestrzeganie prawa weterynaryjnego, środowiskowego oraz budowlanego. Jak ...

Ceny drobiu spadają, produkcja wciąż opłacalna

Jak informuje wiceprezes Krajowej Rady Drobiarskiej Maciej Przyborski pomimo spadków cen żywca drobiowego w ostatnim czasie jego produkcja nadal jest opłacalna. W tej chwili 1 kilogram brojlera to koszt 3,5 złotego. Od połowy lipca tego roku cena spadła o 70 groszy. Ostatnie tygodnie przyniosły znaczne spadki cen drobiu. Nie chodzi tylko ...

Eksport jaj w skorupkach

KIPDIP poinformowała, że w okresie od stycznia do wrześnie br. eksport jaj w skorupkach o kodzie CN 0407 wzrósł o ponad 10 proc. w stosunku do roku ubiegłego. Z danych MRiRW wynika, iż w pierwszych trzech kwartałach br. wolumen eksportu polskich jaj w skorupkach wyniósł 157 123 ton i był wyższych o 14 944 tony w stosunku do ...

Rosną ceny jaj w UE

W październiku w większości państw UE, w tym w Polsce, ceny jaj wzrosły. Jak podaje FAMMU/FAPA, powołując się na dane Komisji Europejskiej, w październiku 2013 roku średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 129,23 EUR/100 kg i była o ok. 4 proc. wyższa niż we wrześniu, ale też o 20 proc. niższa przed ...

Polska produkcja gęsi najwyższa w Europie

Nasz kraj jest największym producentem gęsi w całej Europie, a jednocześnie konsumpcja gęsiny w naszym kraju jest minimalna. Z danych statystycznych wynika, iż przeciętny Polak zjada  w ciągu roku zaledwie kilka dekagramów gęsiny, podczas gdy krajowa produkcja jest najwyższą w przekroju całej Europy. Mimo iż mięso gęsi jest ...

Bydło i trzoda chlewna w dół, drób w górę

Przełom kwietnia i maja 2013 roku przyniósł spadki cen bydła oraz trzody chlewnej. Z kolei ceny skupu drobiu zanotowały w tym okresie wzrost. Z informacji pochodzących ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, na przełomie kwietnia i maja (29 kwietnia – 5 maja) kilogram żywca wieprzowego kosztował średnio 5,21 ...

Oświetlenie LED w hodowli drobiu

Troska o zrównoważony rozwój wymusiła na hodowcach drobiu stosowanie nowych technologii w produkcji jaj. Jedną z nich jest ocen oświetlenia typu LED. Uniwersytet Georgia należy do liderów jeśli chodzi o ocenę alternatywnych systemów oświetlenia. W ostatnich badaniach naukowcy z tego uniwersytetu porównali działanie ...

Owadzia pasza w hodowli drobiu

Czy realne jest zastąpienie ziarna owadami w hodowli drobiu? Przedstawiamy ogólny zarys problemu.Badania nad możliwością karmienia drobiu owadami pokazały, że wiele gatunków owadów np. jedwabniki, szarańcza, larwy much, świerszcze czy koniki polne mogą być podawane kurom jako pasza przy zachowaniu jakości otrzymywanego ...

Wysokoenergetyczne grzyby nową paszą dla świń i kur

Badania przeprowadzone przez Hansa van Leeuwena i jego współpracowników ze Stanowego Uniwersytetu Iowa pokazują, że grzyby wyhodowane na pozostałościach z produkcji etanolu mogą być stosowane jako wysokobiałkowa pasza dla świń i kur.Hans van Leeuwen i jego współpracownicy stworzyli prototypową minifabrykę, która ...