Summarize

Problem przycinania świńskich ogonków

Trwają badania nad problemem przycinania świńskich ogonków.   Odgryzanie ogonów przez świnie jest częstym problemem w produkcji towarowej, dlatego równie często stosowane jest przez hodowców prewencyjne przycinanie ich ogonków po to, aby uniknąć u tych zwierząt nieprawidłowych zachowań i ich konsekwencji. Sytuacja ta ...

Unijna wieprzowina ciągle tanieje

Wieprzowina w krajach Unii Europejskiej kontynuuje spadkowy trend, który został zapoczątkowany we wrześniu br. FAMMU/FAPA podała, że w październiku br. ceny wieprzowiny w krajach Wspólnoty kontynuowały trend spadkowy zapoczątkowany we wrześniu. W ciągu czterech tygodni października 2013 r., średnia cena reprezentatywna wieprzowiny ...

Oznaczenie pochodzenia mięsa wieprzowego

Butchers’ Confederation International (IBC)  wskazuje, że oznaczenie pochodzenia mięsa wieprzowego powinno zostać uproszczone. Butchers’ Confederation International (IBC) zorganizowało Europejskie Forum Mięsa, które było poświęcone oznaczaniu pochodzenia mięsa niepaczkowanego i kontrolom urzędowym – informuje Związek Polskie ...

Chów trzody chlewnej mniej opłacalny

Prognozy dotyczące cen trzody chlewnej zakładają ich zmniejszenie w trzecim kwartale bieżącego roku. Z danych Komisji Europejskiej z listopada br. wynika, że przeciętna cena trzody klasy E w IV kwartale może wynieść 172 EUR/100 kg i będzie o 5 proc. niższa od ubiegłorocznej – informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki ...

Większe wydatki na postęp hodowlany świń

W roku 2013 odnotowano zwiększone wydatki na utrzymanie postępu biologicznego, prowadzenie ksiąg i ocenę wartości użytkowej świń. Mimo iż pogłowie trzody chlewnej po raz kolejny było niższe niż w roku ubiegłym, to MRiRW poinformowało, że wydatki przeznaczone na postęp hodowlany świń były wyższe niż przed rokiem. Od 18 maja ...

Hiszpania wiceliderem w produkcji wieprzowiny

Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA) informuje, że hiszpańska referencyjna baza danych podała najnowsze informacje dotyczące produkcji wieprzowiny, z których wynika, że Hiszpania stała się drugim w Unii Europejskiej i czwartym na świecie producentem mięsa wieprzowego. Ostatnie dwadzieścia lat przyniosło ...

Produkcja wieprzowiny do poprawy

Produkcja polskiej wieprzowiny nie jest obecnie w najlepszej kondycji i wymaga wielu zmian, które przywrócą jej najlepszą postać. Obszar produkcji wieprzowiny wymaga w Polsce dużo pracy. Gołym okiem widać, że pogłowie spada, a import rośnie. Do kraju trafia nie tylko coraz więcej żywca, ale także warchlaka. Na razie mało kto o ...

Wzrost importu żywca wieprzowego

Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej w styczniu i lutym tego roku import żywca wieprzowego wzrósł w relacji rocznej o 65 punktów procentowych.Dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pokazują, że nasz kraj jest importerem netto żywca wieprzowego. Pierwsze dwa miesiące 2013 roku przyniosły ujemne saldo handlowe trzodą żywą na ...

Bezbolesny ubój świń przy pomocy azotu

Centrum Badań nad Trzodą Chlewną na Uniwersytecie Wegeningen testuje użycie piany azotowej do humanitarnego uboju zwierząt.Dzięki zastosowaniu tej metody świnie będą szybko stawały się nieświadome z powodu zbyt dużej ilości azotu. Ich zgon również nastąpi w krótkim czasie. Badania są związane z regulacjami Unii ...

Czekoladowa pasza dla świń

Laktoza to cukier, który jest niezbędną częścią diety trzody chlewnej. Naukowcy z Uniwersytetu w Południowej Karolinie przeprowadzili testy, które miały na celu pokazanie jakie są efekty karmienia świń czekoladą zamiast serwatką.Laktoza to łatwy do strawienia cukier. Hodowcy świń go cenią, ponieważ przyspiesza wzrost zwierząt. ...

Transgeniczne świnie lepiej trawiące fosfor

Zespół badawczy z Uniwersytetu w Guelph opracował nową linię transgenicznych świń. Nowa linia świń nosi nazwę Cassie i charakteryzuje się lepszych przekazywanie genów między pokoleniami.Świnie z tej linii mają genetycznie zmodyfikowane gruczoły ślinowe, które pozwalają im na lepsze trawienie fosforu jak również ...

Zapalenie opłucnej problemem brytyjskich hodowców świń

Coraz więcej brytyjskich świń choruje na zapalenie opłucnej. Takie informacje podały dwie agencje monitorujące brytyjskich sektor produkcji trzody chlewnej: BPEX oraz CCIR. Z raportów BPHS oraz CCIR wynika, że aż 15% ubijany świń w brytyjskich rzeźniach cierpi na zapalenie opłucnej. Jak podają eksperci, zapalenie opłucnej ...

Sposoby na poprawienie dobrostanu świń

Na niemieckich EuroTier oraz duńskich targach NutriFair można było zobaczyć wiele stoisk z zabawkami oraz materiałami do rycia dla świń. Pojawienie się tych produktów na targach to efekt najnowszej Dyrektywy Unijnej. Dyrektywa Unijna 2001/88/EC precyzuje, że maciory, tuczniki oraz prosięta powinny mieć stały dostęp do ...

"Nielegalne" świnie zaleją Wyspy Brytyjskie

Brytyjskie Narodowe Stowarzyszenie Hodowców Świń ostrzega przed „nielegalnymi” świniami z Europy.Z danych przedstawionych przez Narodowe Stowarzyszenie Hodowców Świń wynika, że z początkiem 2013 roku na brytyjskich rynek w ciągu godziny będzie wchodziło 40 tysięcy „nielegalnych” świń. Świnie będą pochodzić ...

Mokra pasza daje tuczniki o większej masie

Amerykańscy badacze porównali plusy i minusy stosowania mokrych pasz oraz tradycyjnych (suchych) rozwiązań żywieniowych w hodowli tuczników. Analiza została przeprowadzona przez badaczy z Kansas State University. W jej wyniku naukowcy doszli do wniosku, że używanie mokrych pasz pozwala osiągnąć tuczniki o większej masie. Poza tym, ...